Χαλκίδα

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με πληθυσμό 64.490 σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Βρίσκεται κτισμένη στις δύο πλευρές του Πορθμού του Ευρίπου, όπου ένα μέρος της καταλαμβάνει τμήμα της νήσου Ευβοίας, το δε άλλο έχει κτιστεί στη Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της, στον λόφο της συνοικίας Κανήθου, βρίσκεται το Οθωμανικό κάστρο του Καράμπαμπα, το οποίο, μαζί με τη Γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων, ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα (περίπου) ένα δεκάλεπτο στασιμότητας (παλίρροια του Ευρίπου), αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της. Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Η πόλη της Χαλκίδας απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Ο Δήμος Χαλκιδέων συστάθηκε το 1835 και περιλάμβανε τη Χαλκίδα, έδρα του Δήμου, καθώς και τους οικισμούς Ανεμόμυλο, Αφράτι, Βασιλικό, Δοκό, Καράμπαμπα, Φύλλα, Πετρωτό, Νέα Λάμψακο, Άγιο Νικόλαο και Μύτικα.

Στην πόλη της Χαλκίδας πραγματοποιείται κάθε χρόνο (τέλη Νοεμβρίου) το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ “Docfest” το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες διοργανώσεις Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ διεθνώς.

Στην πόλη της Χαλκίδας από το 2020 λειτουργεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης που στεγάζεται στο βιομηχανικό κτίριο Αρέθουσα, το οποίο ήταν ένα οινοπνευματοποείο που σταμάτησε να λειτουργεί το 1980 και έχει κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Δίπλα στο μουσείο στεγάζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, με κυρίαρχα εδέσματα τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά.

Ιστορικά στοιχεία

Ανατολή στην παλιά γέφυρα
Η Χαλκίδα, με τα δύο λιμάνια στον Εύριπο, υπήρξε μία από τις πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Δημιούργησε αποικίες από τη Θράκη ως την Ιταλία και τη Σικελία. Η επίκαιρη γεωγραφική και στρατηγική της θέση συχνά την ανάγκασε να υπαχθεί στις κατακτητικές βλέψεις διαφόρων δυνάμεων κατά την ιστορική της διαδρομή, αλλά και να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα των αυτοκρατοριών τόσο της αρχαιότητας, όσο και του Μεσαίωνα.

Σύμφωνα με το βιβλίο “Οι Άγνωστοι Πρωτοπόροι της Μεσογείου” του Βάγια Κατσού που εκδόθηκε τον Σεπτεμβριο 2022, οι Χαλκιδέοι και οι Ευβοιώτες γενικότερα συγκαταλέγονται στους κυριότερους θαλασσοπόρους που από τον 12ο έως και τον 4ο αι. π.Χ. ίδρυσαν τις περισσότερες αποικίες από οποιαδήποτε άλλη ελληνική μητρόπολη της αρχαιότητας, στις ακτές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Χαλκιδικής και κυρίως της κάτω Ιταλίας και της Σικελίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να γεννηθεί η Μεγάλη Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment